Grönsaker – Topp 12

 

Dagligt intag av färgrik, växtbaserad kost är en av de viktigaste åtgärderna för att hålla sig frisk. Rekommenderat är att man äter cirka 10 portioner frukt, bär och grönt dagligen. Minst 6 av dessa bör bestå av grönsaker, främst fiberrika och råa grönsaker lågt GI.

 

Peter Wilhelmssons, näringsmedicinare (NMFT), har utnämt dessa grönsaker till sina Topp-12-favoriter:

1. Grönkål, spinat eller mangold (råa eller kokta): Dessa liknar varandra och innehåller rikliga mängder av mineraler, lutein, zeaxantin och andra värdefulla fenoler, samt är mycket rikliga källor för nitrater, som kroppen omvandlar till kväveoxid och håller dina hjärt – och kärl friska.

2. Groddar av alfalfa, bovete, solros eller vattenkrasse (råa): Groddar innehåller värdefulla levande enzymer samt mycket klorofyll – växternas blod. Groddar är en av anledningar varför levande föda har en såndan positiv effekt på kroppen. Vattenkrasse är speciellt värdefulla för leveravgiftning.

3. Broccoli och brysselkål (råa eller kokta): Kålfamiljen, speciellt broccoli och brysselkål innehåller mycket svavelämnen och indol 3 karbinol som hjälper levern avgifta oss från miljögifter och degenrativa celler. Broccoli innehåller dessutom bra mängd C vitamin, kalcium och magnesium. Ät endast rå broccoli 1-2 ggr i veckan om du har låg sköldkörtel tillstånd.

4. Morötter (råa eller kokta): Morötter är kända för sitt rika innehåll av karotenoider, speciellt betakaroten. Morötter är speciellt bra för lungorna och immunförsvaret och är det perfekta mellanmålet.

5. Jamsrot/sötpotatis (kokt/bakad): Byt ut dina potatisar till 90+% jamsrot/sötpotatis. Dessa är goda och mycket mer näringsrika. De har dessutom mycket lägre GI och innehåller rikliga mängder av betakaroten. Bakad sötpotatis med kokosfett är riktigt gott!

6. Vitlök och lök (råa eller kokta): Hela lökfamiljen innehåller värdefulla svavelämnen som skyddar oss mot miljögifter, samt ämnen som är mycket bra för immunförsvaret och den värdefulla antioxidanten, quercitin. Vitlök är den starkaste, sedan gul lök och sedan rödlök. Använd gärna rå rödlök i salladen.

7. Tomater (råa eller kokta): Tomater innehåller de värdefulla karotenoiden, lykopen, som har visat sig ha en starkt skyddande effekt mot många kroniska sjukdomar, bl.a. hjärt och kärl sjukdomar samt sjukliga förändringar i bröst och prostata. Tomatpuré eller kokta tomater har lite bättre effekt än råa. Dessutom innehåller tomater mängder av C vitamin, kalium och svavel. Undvik däremot tomater om du har svårt att bryta ned ämnet solanin, speciellt om du har värk i kroppen.

8. Sparris (kokta): Sparris är känd för att stärka njurarna, samt skydda mot utveckling av kroniska sjukdomar. Lättstekt/wokad sparris ger bra mängd av fibrer, B vitaminer, antioxidanter, mineraler och växträningsämnen.

9. Avokado (råa): Avokado är en utmärkt källa för enkelomättade fettsyror, samt innehåller växtsteroler som har en mycket positiv effekt på blodfetter. Den innehåller dessutom rikliga mängder av kalium, magnesium, fibrer och folsyra. Använd avokado i sallader och som pålägg. Avokado har mycket lågt GI och är utmärkt att släcka kolhydratssuget.

10. Saladsblad, gröna, lila och röda (råa): Se till att äta en stor råkostsallad varje dag, med flera olika sorters salladsblad, så som ruccola, spenat, mache och grönkåls blad. Du får mycket fibrer, klorofyll, samt folsyra och du håller din kropp basisk. Byt ut isbergssalladen mot färgrika salladsblad. De är pigmenten som ger färgen och som är så värdefull för hälsan.

11. Rödbetor (råa eller kokta): Rödbetor är ett av de absolut bästa födoämnen för att rena kroppen, speciellt levern. Fyotonäringsämnen i rödbetor används av levern för att neutralisera överskottshormoner, miljögifter och gifter som dagligen bildas inuti kroppen. Rödbetor innehåller färg pigmentet betacyanin och betazinin som skyddar mot nitrosaminer och andra farliga ämnen som bidrar till utveckling av svåra kroniska sjukdomar. Rödbetor innehåller också betydelsefulla mängder av folsyra och kalium. Betain i rödbetor är bra för matsmältningen och avgiftning av toxiska ämnen homocystein. Rödbetor innehåller dessutom naturligt förekommande natrium.

12. Surkål och mjölksyrade grönsaker, tex rödkål, morötter, gurka m.m. (syrade): Surkål och mjölksyrade grönsaker fungerar som prebiotika. Dessa fungerar som mat för våra snälla bakterier i kroppen. Dessa säkerställer av våra goda tarmbakterier har övertag över de onda bakterierna. De hjälper matsmältningen och immunförsvaret.

 
Tommy LudvigssonComment