Tackbrev: Fredrik berättar om vägen tillbaka från depressionen

När jag fick det här brevet av en av mina imponerande performers blev jag oerhört rörd. Det blir jag faktiskt varje gång jag läser det. Det är en stark berättelse om vägen tillbaka från botten, från rädslor, tvångstankar, mediciner och vårdkaruseller.  Bort från en plats som tyvärr alltför många upplever någon gång under livet, inte mindre än var femte svensk enligt Folkhälsomyndigheten.

Även om depressioner idag klassas som ett stort folkhälsoproblem går det att både förebygga och behandla. Här är Fredriks egen berättelse om hur han gick från en livssituation som kändes helt utan hopp till att idag känna sig stark, full av energi och med ett helt nytt mentalt fokus.

/Tommy

 

Jag vill gärna dela med mig historien om hur jag med hjälp av bl a Tommy Ludvigssons expertis kom tillbaka från en tung period i mitt liv med depression, ångest och tvångstankar.

För ett antal år sedan drabbades jag för första gången av ångestattacker och tvångstankar. Jag kämpade in i det längsta på egen hand för att bli av med problemen. Jag kände en enorm skam och vågade inte söka hjälp eller berätta för min omgivning. 

Ju längre tiden gick, desto värre blev situationen. Ja, hela mitt liv blev värre och jag hamnade i en lång depression. Mina föräldrar anade oråd och efter att ha sett förändringarna hos mig hjälpte de mig i kontakt med vården. Men trots flera vårdbesök fortsatte mina besvär att eskalera. Till slut blev jag tvungen att söka akuthjälp hos vuxenpsykiatrin som gav mig diagnosen OCD (Obsessiv Compulsery Disorder), dvs tvångstankar och tvångshandlingar. 

Jag hade ingen aning om jag någonsin skulle
bli bättre.

 Det var svårt att acceptera situationen och jag skämdes över min diagnos. Det gjorde bara depressionen värre och till slut fick jag börja ta antidepressiva tabletter. Nu hade jag nått den absoluta botten. Jag hade ingen aning om hur jag skulle ta mig ur situationen och om jag någonsin skulle bli bättre. 

Träning blev ett sätt för mig att fly verkligheten och glömma bort alla problem för en stund. Ju sämre jag mådde, desto mer tränade jag. Träningen gav en del bra resultat rent fysiskt, men jag kände mig alltmer trött och sliten. Känslan blev inte bättre av att jag samtidigt led av mina allergier och eksem som jag haft sedan barndomen. 

Vändpunkten kom när jag anlitade Tommy

Vändpunkten kom när jag, parallellt med min KBT-behandling hos vuxenpsykiatrin, anlitade Tommy Ludvigsson som min personliga tränare och coach. Jag hade kommit i kontakt med Tommy av en slump och vi bokade spontant in ett första möte. Vi möttes mitt under min allra tyngsta period under depressionen och just som jag hade börjat med mina antidepressiva tabletter. 

I detta läge kändes det mesta hopplöst i livet. Mitt självförtroende var kört i botten och jag hade verkligen svårt att våga tro att min livssituation skulle bli bättre. Just detta möte blev dock min vändning under den hösten och för första gången på väldigt länge kunde jag känna att saker och ting faktiskt kunde bli bättre. 

Under mötet bad Tommy mig att beskriva min livssituation. Det första som slog mig, när vi satt och diskuterade, var hur mycket kunskap han besitter. Tommy har mycket erfarenhet och kunskap kring olika typer av livssituationer, vilket gjorde att han lätt kunde sätta sig in i min problematik och verkligen förstå min bakgrund. Dessutom är Tommy otroligt positiv och lätt att prata med.

Tommy sa: ’Allting kommer att bli bra, ge det bara tid.’ För första gången trodde jag på de orden.

Jag kommer aldrig glömma det han sa innan vi avlutade mötet: ”Allting kommer bli bra, ge det bara lite tid”. Dessa ord hade jag hört flera gånger tidigare men jag hade aldrig känt att personen som sagt dem var trovärdig. Nu fick orden helt plötsligt en ny betydelse! Jag fick direkt ett stort förtroende för Tommy och valde att börja jobba med honom. 

Vi satte igång direkt med att lägga upp en plan. Tommy såg tydligt att jag hade tränat alldeles för mycket. Han la om min träning helt och anpassade träningsscheman och kostråd för att bättre stödja min aktuella livssituation. 

Mitt fokus i träningen hamnade nu på kvalitet istället för kvantitet. Vi körde rörlighet och styrka, och kostråden hjälpte mig att hitta en bra balans i vardagen för att stödja mina allergier och min ångest

Min träning delades in i olika faser där varje fas avslutas med en biosignaturmätning som hjälper mig att se vad jag behöver ändra i min vardag för att fortsätta utvecklas. Om jag ska vara ärlig, så var jag väldigt skeptisk till biosignaturmätningen från början. Metodiken kändes förvirrade och jag hade ingen tro på att den skulle fungera. Nu har jag däremot ändrat åsikt: Mätningarna ger ett kvitto på hur jag ligger till efter varje fas som varar 6-12 veckor, och ger en indikation på vad jag kan förbättra till nästa mätning. 

Nu har jag slutat med alla mediciner, både mot
depressionen och allergierna

Tommys upplägg har hjälpt mig enormt mycket för att orka jobba vidare med mina tvångstankar. Resultaten är fantastiska och kostråden har förändrat mitt liv totalt. För första gången på 13 år behöver jag inte äta några mediciner för mina allergier. Jag har även avslutat, i samråd med min läkare, medicineringen med antidepressiva mediciner. 

Nu är jag som en helt ny person. Jag har blivit starkare, fått mer energi, fått ett helt nytt mentalt fokus. Och framförallt, jag har tagit mig ur något som en gång kändes omöjligt. Jag har fått hjälp att hitta tillbaka till ett liv fullt med glädje och energi. Det känns fantastiskt att kunna gå till gymmet med denna nyvunna energi och fortsätta att kontinuerligt bli bättre efter varje pass.

Det aldrig är för sent att skapa förändring, ändra invanda mönster och ta tag i sina problem, stora som små.
Här är en härlig bild på Fredrik i Prag, efter det att han även hade övervunnit sin rädsla för att flyga.  

Här är en härlig bild på Fredrik i Prag, efter det att han även hade övervunnit sin rädsla för att flyga.  

Jag har förstås fortfarande en bit kvar för att bli kvitt mina tvångstankar och ångest, men den stora skillnaden är att jag nu har en tydlig plan och fokus. Tommy har varit ett fantastiskt stöd och jag har alltid kunnat vända mig till honom om jag behövt någon att prata med. Att ha någon som tror på mig har varit ovärderligt för mig.

Det är inte lätt att förändra sina invanda mönster och sin livsstil. Det tar dessutom lång tid och kräver mycket arbete. Jag har börjat en fantastisk resa med Tommy och det har varit värt varenda krona. Det enda jag vet om framtiden är att jag har en spännande resa framför mig. 

Det aldrig är för sent att skapa förändring, ändra invanda mönster och ta tag i sina problem, stora som små. Det gäller bara att våga ta det första steget mot en förändring!

Bästa hälsningar,

En mycket nöjd kund!

Pernilla StillgrenComment