DETOX!

 

Varje vecka får jag minst 10 frågor från olika personer som rör detox och andra trender kring olika hälsokurer.


I skrivande stund sitter jag passande nog på ett av de giftigaste ställena man kan befinna sig på: En flygplats i en av det mest trafikerade städerna i världen -  Gatwick, London.

Jag har precis avslutat en tre dagaras konferens med några av världens ledande coacher inom generell-hälsa och olika kroppsfunktioner. Jag har inte så stor nytta av att hålla den för mig själv utan det är ni som ska ta del av det här och förhoppningsvis kan det hjälpa er att förstå hur ni kan supporta era kroppar för en bättre hälsa. Detta är i grova drag vad dessa experter anser.

Innan vi kommer till det gottiga vill jag bara påpeka att jag tycker det är fantastistiskt att vi i Sverige är så medvetna och lägger stor vikt i att ta hand om oss och må bra, det är ju så dessa så kallade trender kommer upp vilket ni ska ha en klapp på axeln för. Även om du gör det för att få mer energi, prestation eller bara för att stråla, så handlar det ju i slutändan om att vi vill leva längre med bättre livskvalite. Vi söker ju trots allt en förbättring.

Kom  ihåg att kroppen är smartare än oss och det finns inget quickfix.

 

Vad är en detox?

Vi detoxar konstant, varje andetag, svettdroppe, avföring, snor, loska öronvax mm är en form av detox. Detta är kroppens sätt att rensa ut olika ämnen som vi konstant belastar oss med i vår vardag. Vi har aldrig någonsin inom mänsklig historia varit så utsatta för olika typer av gifter, gaser, kemikalier, plaster, bekämpningsmedel, pestesider, mediciner, produkter, och andra stimulanter. Detta kan leda till att det blir en form av överbelastning på systemet vilket enkelt förklarat i sin tur leder till Inflamation och obalanser som i sin tur kan bidra till ohälsa och sjukdom.

 

Kan vi stötta systemet? 

Enligt min åsikt: JA absolut! Kanske inte direkt med att svälta oss i 14 dagar med någon form av juice, pulver eller annan trendig marknadsföring och sedan falla tillbaka till gamla rutiner. Utan en detox sker i olika faser i kroppen bla i våra största reningsverk: lever, tarm, mjälte och njurar. Den processen sker inte av sig själv utan den behöver bränsle för att funka RIGHT? Precis som bilen behöver tankas annars står den still. Vårt bränsle är tyvärr idag näringsfattigare.

Ett annat roligt exempel: 

Tänk på ett stort akvarium, som ni vet så är det viktigt att pumpen/filtret i vattnet funkar för att hålla sin miljö ren och syresatt. Den pumpen funkar bättre med rätt omhändertagande och med mindre skräp i akvariumet. Annars kan tyvärr vattnet bli grumligt, giftigt och syremängden mindre. Samma sak gäller med våra fantastiska kroppar. Vår funktion är relaterad till vilken miljö vi väljer att leva i och vad vi stoppar i oss.

 

Vad vi kan göra?

Här följer några enkla tips som jag gillar att kalla för DETOX-punkter för dig som vill göra en förbättring.

  1. Fortsätt att jaga organisk/ekologisk mat så kommer vi få mer tillgång och vi undviker då även att stötta de bolag och organisationer som medvetet förgiftar oss. Lägg vikten på ren och närodlad mat och stötta de bönder som i dag kämpar för att överleva de stora industrijättarna. Det i sin tur stöttar naturen vilket då självklart gynnar oss.
  2. Bli medveten och lär dig att undvika det som du vet belastar dig: processad mat, färgämnen, plaster, besprutad mat. Börja med att byta ut EN skräpprodukt i taget.
  3. Stötta dina organ med näringsämnen som lägger stor vikt i avgiftningsprocessen. Exempel på super foods som kroppens avgiftningsorgan gillar är kål i alla former (broccoli, brysselkål, savojkål, blomkål, spetskål, svartkål, grönkål); lök; grönsaker/frukt/bär i alla regnbågens färger; bra animaliskt och vegetariskt protein (bönor, linser, nötter, fröer, viltkött, frigående/gräsätande fyrbentsdjur, fågel; fetter som olivolja och kokosolja.
  4. Se till att ALLTID dricka rent vatten (gärna filtrerat), ca 2 liter dagligen.
  5. Rör på kroppen (motion, träning).
  6. Balans och långsiktighet med en omväxlande kost.
  7. Viss form av kosttillskott/näringstillskott som sänker inflammationer och höjer din näringsstatus för att stötta individuella processer.

 

Så går det till

Jag sätter vi ihop individuella och specifika näringsprotokoll för detox. Vid intresse kan jag vid nästa blogginlägg dela med mig av hur det kan se ut. Kontakta mig för mer information.

 
Tommy LudvigssonComment